zaterdag 20 maart 2010

M/V gebruik van social media?

Ik ben eens even op ‘onderzoek’ uitgegaan om te bekijken of social media zowel bij mannen als vrouwen eenzelfde rol spelen. Ik heb jaren geleden mijn scriptie geschreven over de verschillen tussen mannen- en vrouwentaal binnen organisaties en welke invloed dat heeft op de interne communicatie van organisaties. Het is een onderwerp dat me blijft boeien, maar ook op weerstand bij mezelf en mijn omgeving stuit. Het gaat namelijk altijd over generalisaties en het schijnt dat de diversiteit binnen de groep ‘vrouwen’ groter is dan de verschillen tussen ‘mannen’ en ‘vrouwen’ onderling!
Toch word ik als vrouw gezien en binnen de generalisatie van die groep bekeken en heb ik er in mijn werk en privé toch mee te maken. Op mijn werk zijn meer mannelijke 'twitteraars', dus kan ik weinig vergelijk maken. Vriendinnen van mij zijn ook nog niet echt bezig met 'twitteren', maar gebruiken wel andere social media, zoals Linkedin en een enkeling Hyves. Veel gehoorde weerstand is vooral de extra tijd die het gaat kosten; naast werk, gezin, sociale leven, nóg iets te checken en te onderhouden!
Uit een klein onderzoekje op internet blijkt ook dat 40% van de vrouwen het ongevraagd drukker heeft gekregen door social media, maar ze krijgen daardoor niet minder taken afgerond. Het zijn juist de vrouwen die door social media meer in minder tijd gedaan krijgen. En wat opmerkelijk is: bij de mannen is het zo dat ze niet meer gedaan krijgen door social media, sterker nog: de mannen hebben meer tijd nodig en krijgen minder taken af.
Vrouwen zijn blijkbaar beter in staat social media in te zetten om hun doelen te bereiken. Terwijl juist het idee is dat mannen doelgerichter zijn en social media meer zakelijk inzetten en vrouwen het gebruiken om contacten te onderhouden en voor fun gebruiken.
Ik heb ontdekt dat er niet veel bekend is over de verschillen in social mediagebruik van mannen en vrouwen. Misschien is dat juist het mooie van al die social media, dat het de verschillen tussen mannen en vrouwen minder zichtbaar maakt en andere 'afleidingen' minder een rol spelen. Al vind ik dat in de 'echte' wereld nou juist zo interessant.
Toch is het misschien een interessant onderwerp voor HIDS-studenten om dit eens nader en gedegen te onderzoeken.

1 opmerking:

Margriet zei

grappig stukje Saskia. Heel herkenbaar ook.
Misschien kunnen studenten eens turven over welke onderwerpen veel getwitterd wordt en in welke vorm (vragend, informerend, onderhoudend, etc).