woensdag 26 maart 2008

HIDS gehalte (1)


Wij zoeken voortdurend oplossingen met een hoog HIDSgehalte. Vandaag in De Pers een uitstekend voorbeeld. Zoekallehuizen.nl zet alle verkoopprijzen van de afgelopen twee-en-een-half jaar van het kadaster in een database en combineert die met haar bestaande database van vraagprijzen. Een berekening erop loslaten, en je ziet in één oogopslag het verschil tussen vraag- en verkoopprijs. Moet je wel voor betalen, overigens. Maar dan kun je ook precies zien hoe succesvol de makelaar is bij het realiseren van de hoogste prijs, is de achterliggende gedachte. Het idee is simpel – je moet er alleen even op komen. En het laten uitvoeren, natuurlijk.

De oprichter van zoekallehuizen, Gijs den Hollander, zorgde met zijn site al voor transparantie in een gesloten markt. Zoekallehuizen.nl zoekt namelijk héél internet af naar te koop staande huizen, en zorgt daarmee voor één centrale vindplaats voor een huizenzoeker. Een mooi staaltje ‘redeneren vanuit de informatiegebruiker’. Want die maakt het niets uit via welke makelaar een huis te koop is: die wil gewoon zijn droomhuis vinden!

Vóór zoekallehuizen was het aanbod strikt langs lijnen van makelaarsorganisaties georganiseerd: funda.nl biedt alléén het aanbod van NVM-makelaars. Als je droomhuis niet via een NVM-makelaar aangeboden werd, had je een uitdaging om het te vinden.

Den Hollander schopte tegen heilige huisjes aan, die dat niet over hun kant lieten gaan. Met de NVM stond hij meermalen in de rechtszaal. Na al die gratis publiciteit zat het met de naamsbekendheid wel goed. Het bezoekersaantal explodeerde. Dat wekte weer de interesse van ’s-lands grootste hypotheekverstrekker, die er een goed instrument in zag om het eigen product onder de aandacht te brengen.

Slim combineren van data uit verschillende bronnen, nieuwe informatie maken die precies doet wat de gebruiker wil, gecombineerd met het lef om tegen de stroom in te zwemmen: hidsgehalte 9!

Geen opmerkingen: