donderdag 3 april 2008

Slimme zoekmachines


Al een tijdje geleden heb ik mij aangemeld als 'bètatester' voor Twine. Twine claimt helemaal Web 2.0 te zijn. Hun dienst komt op het volgende neer: zij zorgen ervoor dat je bij een zoekactie op het web alléén de voor jou relevante treffers krijgt.

Dat is het 'semantisch web', zoals dat in vaktermen heet. Komt erop neer dat je zoekmachine naar de betekenis van je zoekterm gaat kijken, en niet alleen naar de letters die achter elkaar staan. Zodat zoeken naar 'computer' ook pagina's met 'pc' en 'laptop' oplevert, omdat de zoekmachine weet dat die er ook mee te maken kunnen hebben.

Google, fantastische zoekmachine, heeft namelijk precies dát probleem: het levert treffers waarin de ingevoerde zoekterm letterlijk voorkomt. Gevolg: bij de meeste zoekwoorden tienduizenden of zelfs miljoenen treffers. Waarvan niemand er meer dan zo'n 20 bekijkt. Inderdaad, de bovenste.

Het is inmiddels wat slimmer gemaakt (zoek 'hidsgehalte' en Google vraagt: bedoelde u 'humusgehalte'?). Hm, dat klinkt nog niet erg 'semantisch'. Bij andere zoektermen werkt het al wat beter. Zoek naar 'bank' en onderaan de pagina geeft Google heel zinnige suggesties voor verwante zoekacties. Maar eigenlijk wil ik dat Google die verwarring vantevoren oplost. Als ik 'bank' intik, zou ik graag zien dat mijn zoekmachine vraagt: "Om te zitten of om geld op te zetten?"

Het semantisch web staat tegenover Web 1.0 als de HSL tegenover de stoomtrein. Ik ben benieuwd wanneer die HSL-zoekdienst er is. En of dat Twine zal zijn.

Geen opmerkingen: